Tajines, ovenschalen en vijzels

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Tajine

 

De Tajine is een traditionele kookpot uit Noord-Afrika, die wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten (tajine betekent trouwens 'suddergerecht')

Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Dankzij de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht.

Hierdoor hoeft er nauwelijks vet toegevoegd te worden, de ingrediënten koken in hun eigen kookvocht. Heel goed dus voor de slanke lijn!

 

Voor het eerste gebruik

 

Om te vermijden dat de aardewerken pot bij te hoge temperaturen barst is het aan te raden om:

  • de tajine voor het eerste gebruik 24 uur te weken in water. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, kun je hem het best nog een uur laten weken voordat je begint met koken
  • de tajine voor het eerste gebruik aan de binnenkant in te smeren met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel) en daarna een uur op een laag vuur voor te verwarmen. De olie zal erin trekken, waarna je de tajine keer op keer kunt blijven gebruiken.
  •  

Gebruiksaanwijzing

 

  • De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een vlamverdeler), een elektrisch fornuis, een keramische kookplaat, in de meeste ovens (max. 180° C) en op een houtskool- of houtvuur buiten. Stel de tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bijv. niet rechtstreeks van de koelkast op het vuur plaatsen of onder koud water houden als de tajine net uit de oven komt
  • Het basisprincipe van het koken met een tajine is eenvoudig: snijd alle ingrediënten in grove stukken en zet de schaal van een tajine op een laag vuur. Schenk er olie in. Leg, als de schaal goed warm is, alle ingrediënten er in laagjes in. Vlees onderop (bak het vlees eerst bruin in een gewone pan), dan de groenten (groenten met een langere gaartijd in het midden leggen) en bovenop de kruiden. Zet het deksel op de schaal en laat op een laag vuur sudderen (half uur à een uur) Af en toe voorzichtig omroeren.
  •  

Onderhoud    

 

Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen  

 

tajine 1 

 

Black Pottery

 

Deze ovenschaal van la Chamba aardewerk is loodvrij en houdt langere tijd de warmte vast in het materiaal bij uw gebruik op tafel.

Dit aardewerk kan worden gebruikt op gas en in de oven en magnetron. Gebruik op gas eventueel een vlamverdeler.

 

In La Chamba (Colombia) wordt een mica-rijke kleisoort gedolven. Daarna wordt de klei met de hand gevormd tot een unieke traditionele vorm van gebruiksaardewerk.

Na het drogen wordt er een speciale laag rode klei opgebracht, die wordt gepolijst met agaat.

Nadat het aardewerk is gebakken wordt het ingesmeerd met een organische mix van materiaal. Door een natuurlijk reactieproces wordt dit materiaal geabsorbeerd door de poreuze klei met als resultaat de karakteristieke diepzwarte kleur van het aardewerk.In onze winkel hebben wij de ovenschalen in drie maten

 ovenschaal_klein  ovenschaal met deksel

 

 

Vijzels van o.a. Palewa steen

 

Maak je eigen boemboe of pesto in een mooie vijzel van Palewa steen, ook wel zeepsteen of speksteen genoemd, afkomstig uit India.

Of kies er één van wit marmer uit Indonesië. Liever modern rood? Kom kijken, wij hebben diverse maten en modellen!

 

 

      vijzels palawi zeepsteen india fair trade original               vijzel palewa steen 2             vijzel-wit-marmer-190x190         dscn26761_vijzel rood 2

                 vijzels Palewa steen (India)                                vijzel wit marmer

                                                                                                          (Indonesië)

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.