Beelden

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Beelden uit Zimbabwe

 

Zimbabwe betekent letterlijk 'huis van steen', wat te danken is aan de stenige bodem van het land. De beelden worden gemaakt van serpentijn, de algemene naam voor de verschillende steensoorten in Zimbabwe. Grote stukken steen worden verkleind, waarna de vorm eerst grof wordt uitgehakt en vervolgens met mes, vijl en grof schuurpapier verder gemodelleerd. Tot slot wordt het beeld met polijstpapier helemaal glad geschuurd. De afwerking bestaat uit het verhitten van de beelden en insmeren met blanke was. De gesmolten was dringt de steen binnen, waardoor deze zijn bijzonder mooie kleur krijgt. Wij hebben de beelden zowel in ruwe steen, als ook zonder. Het is mogelijk om ze buiten te plaatsen, zelfs in de winter.

 

Onderhoud:

 

Kleine krasjes zijn weg te werken door ze in te wrijven met blanke meubelwas of kokosnootolie. Is er een diepere kras of een stukje uit het oppervlak weg, dan dient dit eerst bijgewerkt te worden met schuurpapier, bij voorkeur waterproof schuurpapier, fijnheid 200 en 400. Na schuren moet de plek goed egaal heet gemaakt worden, bijv. met een föhn. Daarna inwrijven met was en na afkoelen nawrijven met een zachte doek. Het behandeld oppervlak zal dan weer vokomen egaal zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan is onvoldoende verwarmd en dient de behandeling herhaald te worden.

 
 

dansers in ruwe steen

Dansers in ruwe steen

   

     aaron_kapembeza__drie_vrouwen_ws

 

             Proud ladies

kunstenaar: Aaron Kapembeza

 

 Aaron werkt met springstone en opal.

Opvallend zijn de verschillende texturen,

waarmee Aaron contrast geeft aan zijn

Proud Ladies

 

 

 serpentijn _ black  white    

  serpentijn _ ballerina      serpentijn _ enjoy life      serpentijn _ draai      serpentijn _ familie  

                               

 

Polystone beelden

 

Veel beelden symboliseren verbondenheid, zoals de verschillende voorstellingen van een dansend paartje van polystone. De beeldjes worden gebeeldhouwd uit kisiisteen, of, zoals gezegd, gemaakt van polystone.

 

Fairtrade importeur Sawahasa ontwerpt polystone beeldjes en laat ze produceren in Thailand door het bedrijf CND, dat 48 mensen in dienst heeft. Zij maken de beeldjes van diverse steenrestanten, zoals marmer, zeepsteen en graniet, die tot steenpoeder vermalen zijn en met hars vermengd tot een soort 'pasta'. 

 

Het maken is handwerk. Van het ontwerp wordt eerst in Thailand uit hars een proefbeeld gesneden, vervolgens wordt het doormidden gesneden en worden er twee mallen van gemaakt. De mallen worden heel precies met pasta ingesmeerd (om luchtbellen te voorkomen), op elkaar gezet en verder afgevuld met pasta. Na droging (24 uur) worden de mallen verwijderd.

Met een slijptolletje worden in een speciaal ingerichte ruimte alle ruwe randen weggeslepen. In deze ruimte zit in het dak een afzuiginstallatie, die ervoor zorgt dat de werkomstandigheden verantwoord zijn. Daarna worden de beelden met steeds kleinere vijltjes zo glad mogelijk gevijld, in een waterbad met steeds fijner schuurpapier behandeld en gepolijst om ze glanzend te maken. Eerst met de machine, vervolgens met de hand waar de machine niet kan komen. Tot slot worden de beeldjes in een verfbad gedompeld en met de kwast nageverfd, uiteraard met loodvrije verf.

 
 

polystone beelden

   

     

   

 

vriendenkring zwart 2

 

           Vriendenkring

 

Kisii-steen beelden

 

Kisii-zeepsteen, zo genoemd omdat het gewonnen wordt in de omgeving van de plaats Kisii in het zuidwesten van Kenia bij het Victoria Meer, is een zachte soort zeepsteen in verschllende kleuren van roomwit, grijs, blauw, zalmrood en zwarte steenlagen.

De mannen snijden de steen kort na het delven, als de zeepsteen nog vrij vochtig is, en geven de eindvorm. De vrouwen polijsten de producten met water en schuurzand.

Tot slot wordt het eindproduct ingewreven met olie, zodat de kleur goed tot zijn recht komt.

Omdat de beelden liefde, verbondenheid en geluk uitbeelden, zijn het perfecte cadeaus bij bijzondere gelegenheden, zoals bijv. een huwelijk of geboorte. Vriend(inn)en kun je blij maken met een vriendenkring, waar een waxinelichtje in kan.

 

De 'endless knot' (oneindige knoop) is een teken van voorspoed, een lang leven en oneindigheid uit het Tibetaans Boeddhisme.

Het is een patroon zonder onderbreking, dat zowel rust als beweging uitstraalt.

De beelden zijn niet geschikt om buiten te staan.

Vermijd direct zonlicht om verkleuring tegen te gaan.

 

 zeepsteen gezin      

                

zeepsteen-kisi_beeldje_waxinehouder_wit_600_2

               

endless knot

 
                 vriendenkring wit       

 gezin, twee kinderen                       waxinelicht houder                           endless knot                              vriendenkring

 

 

Vrouwenbeelden van klei 

 

     

vrouwen-brazilie-steen

   
      

 

 

Deze vrouwenbeelden worden gemaakt in het noordoosten van   Brazilië door het bedrijf van Fernando, waar 12 mensen werken. Daarnaast werkt hij samen met een groep vrouwen van de lokale kerk, die zijn producten beschilderen. De beelden worden deels met een mal, deels met de hand gemaakt.

Door de aankoop van dit project steunt u sociale en educatieve projecten in één van de vele sloppenwijken.

 

           ballerina-aardewerk-veronica-60-cm-purp

Deze beelden uit Mexico zijn met speciale verftechnieken behandeld, waardoor ieder beeld een unieke uitstraling heeft.

Alle beelden zijn afgewerkt met een zijde lak en

alleen geschikt voor decoratie binnenshuis.

   beeld met hoed-aardewerk-bl-brigitte

 

 

Beelden van recycled glas

 

De handgemaakte glazen beelden worden gemaakt door 'Ngwenya Glass' uit Swaziland. Elk item is handgemaakt uit 100% recycled glas, voor het grootste deel afkomstig van frisdrankflessen, verzameld uit alle hoeken van Swaziland door mensen, die per kilo betaald worden voor schoon glas.

 

Nwgenya Glass lanceerde het 'Ngwenya Glass Neushoorn en Olifant Fonds' en doneert een percentage van zijn wereldwijde omzet aan dit fonds, waarbij de opbrengst rechtstreeks naar het redden en behouden van deze bedreigde dieren gaat.

Daarnaast steunen ze regionale weeshuizen en hebben aandacht voor het milieu (gebruik van recycled papier als verpakkingsmateriaal; hergebuik van machineolie voor het stoken van de ovens; hergebruik van afvalwater)

 

Zie hier een filmpje over Ngwenya Glass 

 

recycled glas olifant

 

 

 

recycled glas pinguins

 

 

recycled glas zebra

 

recycled glas vissen

 

recycled glas nijlpaard

 
 


Bronzen beelden

 

Met name in Burkino Faso is het bronsgieten een traditioneel en belangrijk ambacht. Het is een vakmanschap van de Djerméé stam. Van vader op zoon, van leermeester op leerling wordt deze techniek overgebracht. 

 

Het beeld wordt eerst met de hand gemaakt van bijenwas en bedekt met klei. Wanneer de klei wordt gebakken in een gat in de grond, smelt de was. Zo ontstaat de mal, waarin het brons gegoten wordt. Deze manier van werken heet cire-perdue, de verloren wastechniek.

 

In de beelden wordt de uniciteit van de mens, vrouw, man en kind tot een sierlijke vorm verwerkt. Het zijn krachtige kunstwerken, die veel symboliek in zich dragen en die daarnaast erg decoratief zijn.

Met de verkoop van de kunstwerken krijgen de beeldhouwers de mogelijkheid hun economische positie te verbeteren en hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen

 

  beeld brons 1       beeld brons 2         beeld brons 3           beeld brons 4   

 

Samen dragen

 

 

samen dragen

 
                             

Samen dragen

   

De Ghanese Ashanti-stam tekent voor dit traditionele houtsnijwerk. Behalve artistiek talent beschikken de houtsnijders ook over mathematisch inzicht.

 

Dit beeld 3-in-1 is namelijk uit één stuk hout gesneden. Daarom staat dit beeld symbool voor eenheid. Dat het zo prachtig diepzwart is, komt omdat het met zwarte schoensmeer is ingewreven en opgepoetst.

 

De houtsnijders, die dankzij hun fraaie houtsnijwerk een fulltime baan hebben, krijgen voor hun werk een vaste prijs per stuk betaald. Deze prijs ligt boven de prijs op de lokale markt. De Ashanti's verdienen met hun ambachtelijke werk dan ook een inkomen, waarvan ze goed kunnen leven en waarvan ze voldoende eten, een huis, de zorg voor hun kinderen en de aanschaf van kleding en schoenen kunnen betalen.

    


Copyright © 2019 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.