Hoofdgerechten

Rendang met groenten, met pitabrood en muntyoghurt

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Rendang met groenten, met pitabrood en muntyoghurt

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 200 g bloemkoolroosjes

- 200 g broccoliroosjes

- 200 g witte reuzenbonen of limabonen (blikje)

- 1 ui

- 1 el plantaardige olie

- 2 lente-ui

- 2 el pompoenpitten

- sap van een ½ citroen

        

- 200 ml (plantaardige) yoghurt

- 15 g muntblaadjes

- 1 pitabrood

- peper

- 1 tl chiliflakes (optioneel)

- 1 pakje Indonesische Rendang Kruidenpasta

- 200 ml kokosmelk

- een draai van de zeezoutmix molen kokos, citroen en koriander  

 

Bereiding:

 

- Blancheer de broccoli- en bloemkoolroosjes 5 minuten tot ze beetgaar zijn en spoel koud

- Spoel de reuzenbonen goed af

- Snipper de ui en snijd de lente-ui in ringen

- Verhit de olie in de wok en bak hierin heel kort de ui (houd de lente-ui apart voor later)

- Voeg de kruidenpasta en de kokosmelk toe en roer door tot de kruidenpasta goed door de kokosmelk is opgenomen

- Doe de geblancheerde broccoli, bloemkool en de bonen erbij

- Laat ongeveer 10 minuten zacht sudderen

 

Maak ondertussen de munt-yoghurt

 

- Hak hiervoor de munt fijn 

- Roer deze door de yoghurt en druppel er een beetje citroensap naar smaak bij

- Breng de dip op smaak met peper en de zeezoutmix kokos, citroen en koriander en eventueel wat chiliflakes

- Verwarm het pitabrood en snijd in 4 punten

- Snijd de punten open en verdeel over 4 borden

- Schep de groentenrendang erop en een lepel munt-yoghurt

- Garneer het geheel met de lente-ui ringen en pompoenpitten

 

kruidenpasta indonesische rendang  kokosmelk 200ml  molen zeezoutmix-kokos--citroen--koriander

 

Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd 60 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 500 g runderlappen

- 1 ui

- 200 ml water

- 600 g sperziebonen

- 1 sjalotje

- 1 teen knoflook

- 1 rode peper

- 2 cm verse gember

- 2 el sesamolie

- 2 el limoensap    

             

- 1 el kokosrasp

- 2 el gehakte pinda's

- peper 

- 1 pakje Indonesische kruidenpasta (Rendang)

- 200 ml kokosmelk

- 1 el kokosolie

- 2 el sojasaus ( voor salade)

- 1 el honing ( voor salade)

- een draai van de molen zeezoutmix kokos, citroen en koriander

- 300 g Basmatirijst   

 

Bereiding:

 

- Snijd de runderlappen in reepjes en snipper de ui

- Verhit de kokosolie in een wok of pan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin

- Voeg de ui toe en bak even mee

- Doe de rendangkruidenpasta, kokosmelk en 200 ml water erbij en roer door

- Laat het vlees met het deksel op de pan ongeveer 50 minuten sudderen. Kijk halverwege even hoever de saus verdampt is en voeg, als dat nodig is, wat water toe

- Haal na 50 minuten het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte

- Kook de rijst, zoals aangegeven op de verpakking

 

Maak ondertussen de salade

 

- Haal de puntjes van de sperziebonen en blancheer* de bonen (*in ruim kokend water snel garen) in ongeveer 4 minuten

- Snijd een sjalotje ragfijn, pers de knoflook, rasp de gember en snijd de rode peper, zonder zaadjes, in dunne ringetjes

- Maak een dressing door de sojasaus, limoensap, sesamolie, honing, knoflook, gember, rode peper en sjalot door elkaar te roeren

- Breng op smaak met een draai van de zeezoutmix molen en peper

- Roer de dressing door de uitgelekte bonen en bestrooi met de geraspte kokos en de gehakte pinda's 

- Verdeel de rijst, de rendang en salade over 4 borden en bestrooi eventueel nog met wat gehakte pinda's

 

kruidenpasta indonesische rendang  kokosmelk 200ml  kokosolie 300ml   molen zeezoutmix-kokos--citroen--koriander    sojasaus biologischhoning vloeibaar 1

 

Bulgursalade met gerookte kip

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Bulgursalade met gerookte kip

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 20 minuten (+ 15 minuten rusten)

 

Ingrediënten:

 

- 1 sjalot, gesnipperd

- 200 g Bulgur

- milde olijfolie

- 150 g dadelstukjes of 150 g grof gehakte dadels

- 150 g geroosterde cashewnoten

- pitjes van 1 flinke granaatappel

of 100 g verse rode bessen

- 1 friszoete appel, geschild en in stukjes

(even groot als de dadelstukjes)    

      

- blaadjes van 6 takjes verse munt, fijngehakt

- blaadjes van 10 takjes verse koriander, fijngehakt 

- 3 lente-uitjes, in ringetjes

- 200 g gerookte kipreepjes

- zout en versgemalen peper

- sap van 2 à 3 (kleine) citroenen 

 

 

Bereiding:

 

- Fruit de sjalot in een scheutje olijffolie (niet bruin laten worden), doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm onder water staat

- Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 minuten rusten tot het water is opgenomen.  Roer de bulgur in een grote kom of  schaal los met een vork en laat even afkoelen

- Meng de overige ingrediënten door de bulgur

- Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie

- Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen

 

Tips:

 

Gebruik feta of gerookte makreel in plaats van kip

Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, cherrytomaten)

Couscous is een prima alternatief voor bulgur

Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst in plaats van bulgur

 

couscous-500-gr       dadels   

   

Khao Pad

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Khao Pad

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 25 minuten (plus van tevoren rijst koken)

 

Ingrediënten:

 

- 200 g gare Pandanrijst

- milde olijfolie

- 3 sjalotten, fijngesneden

- 1 flinke teen knoflook, geperst

- stukje verse gember

- 2 rode pepers, in flinterdunne schuine plakjes

- 200 g rauwe gepelde garnalen

- 2 el vissaus

- 2 el sojasaus    

       

- 2 el limoensap

- 1/2 ananas, geschild, kern verwijderd

- 1 rode paprika, in kleine reepjes

- 75 g rozijnen

- 1/2 tl kurkuma

- 1 el palmsuiker (optioneel)

- 75 g geroosterde cashewnoten

- 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes

- blaadjes van 10 takjes koriander   

 

Bereiding:

 

- Verwarm een wok op hoog vuur totdat deze gaat walmen

- Doe een flinke scheut milde olijfolie in de pan, voeg onmiddellijk sjalot, knoflook en gember toe en fruit tot de geuren vrij komen. Voeg dan de rode peper toe en fruit enkele seconden mee

- Voeg de garnalen toe en wok mee tot ze roze beginnen te kleuren

- Voeg de gekookte rijst toe en bak enkele minuten mee

- Voeg vissaus, sojasaus en limoensap toe en schep om

- Voeg ananas, paprika, rozijnen en kurkuma toe en bak enkele minuten mee

- Voeg eventueel wat palmsuiker toe om de khao pad naar smaak zoeter te maken. Gebruik extra vissaus voor een zouter en extra limoensap voor een zuurder resultaat

- Meng op het laatst de cashewnoten, lente-ui en de helft van de koriander erdoor

- Serveer en bestrooi met de rest van de koriander

 

pandanrijst 1 sojasaus biologisch rozijnen

 

Bron: kookboek Eerlijk eten

 

Stoofpotje met driekleurenrijst

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Stoofpotje met driekleurenrijst

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten + 2,5 uur stooftijd

 

Ingrediënten:

 

- 800 g sukadelappen, in dobbelsteentjes  

- klontje boter

- 2 uien, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 100 g tomatenpuree

- 2 tl gedroogde oregano

- 1 laurierblaadje

- 400 g aardappel, in blokjes   

        

- 400 g wortel of pompoen, in blokjes

- 400 g boontjes, afgehaald en gebroken

- bakbanaan

- Zeezoumix chilipeper

- 50 ml biologische Sojasaus

- 1-2 el Sambal Oelek

- 300 g Rijstvariatie, drie kleuren  jasmijnrijst  

 

Bereiding:

 

- Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix

- Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin

- Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee

- Blus af met de sojasaus

- Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af

- Laat het vlees ca. 2 uur sudderen op laag vuur

- Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet

- Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee

- Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water met een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de   gebruiksaanwijzing op de verpakking

- Serveer de stoofpot met de rijst en de gebakken banaan

 

 

rijstvariatie-zilvervlies-rode-en-zwarte-jasmijnrijst     sojasaus biologisch     sambal-oelek   molen zeezout mix chili peper 1  

   

Pagina 1 van 13

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.