Hoofdgerechten

Spruitjes met appel en soy-gingersaus

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Spruitjes met appel en soy-gingersaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

- 500 g spruiten

- 2 stevige appels

- 1 limoen

- 50 g rozijnen        

           

- 15 g verse tijm

- Woksaus Soy-Ginger 

- olie om in te wokken

     

 

Bereiding:

 

- Verwijder de achterkant van de spruiten en maak een kruisje tot de helft van de spruit. Zo kunnen de spruiten gelijkmatig gaar worden

- Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd de appels met schil in plakjes van een halve centimeter

- Was de limoen (gebruik het liefst een biologische limoen) en rasp de schil

- Snijd de limoen doormidden en knijp van 1 helft het sap over de gesneden appels uit om verkleuring tegen te gaan

- Blancheer de spruiten in ongeveer 3 minuten beetgaar. Spoel koud en laat goed uitlekken

- Ris de blaadjes van de takjes tijm

- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan of wok en roerbak de spruitjes, tijmblaadjes en limoenrasp ongeveer 3 minuten

- Bak de laatste minuut de appelplakjes mee. Voeg de soy-ginger woksaus en de rozijnen toe en warm het geheel goed door

- Serveer de spruitjes met bruine rijst en Oosters gekruide gehaktballetjes

 

         zilvervliesrijst    woksaus zoetzuur

 

Thaise gele curry met drumsticks en kikkererwten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Thaise gele curry met drumsticks en kikkererwten

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 30 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 8 drumsticks

- 2 uien

- 2 rode paprika's

- 400 g kikkererwten

- 2 lente-uien

- 15 g gehakte koriander of peterselie    

       

- 4 el dikke volle yoghurt

- 1 limoen

- olijfolie

- 1 pak Thaise gele curry

- 400 ml kokosmelk

- 300 g basmatirijst    

 

Bereiding:

 

- Snipper de uien en snijd de paprika's in kleine blokjes.

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af

- Bak de drumsticks mooi bruin aan alle kanten in olie in een wok of hapjespan

Haal de kip uit de pan en leg even apart

- Bak de currypasta in dezelfde pan kort op hoog vuur. Doe hier de gesneden groenten bij en roerbak twee minuten mee.

- Voeg de kokosmelk toe en roer tot een mooie saus ontstaat. 

- Doe de drumsticks terug in de pan en laat ze in de curry gaar stoven. Dit duurt ongeveer 20 minuten

- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking

- Roer de kikkererwten door de curry en laat nog even goed doorwarmen

- Snijd de lente-ui in ringen en de limoen in parten

- Verdeel de lente-ui en koriander over het gerecht

- Serveer de gele curry met de rijst en een flinke lepel dikke yoghurt

 

basmatirijst    kruidenpasta thaise gele curry      kokosmelk 400ml

 

Rendang met groenten, met pitabrood en muntyoghurt

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Rendang met groenten, met pitabrood en muntyoghurt

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 200 g bloemkoolroosjes

- 200 g broccoliroosjes

- 200 g witte reuzenbonen of limabonen (blikje)

- 1 ui

- 1 el plantaardige olie

- 2 lente-ui

- 2 el pompoenpitten

- sap van een ½ citroen

        

- 200 ml (plantaardige) yoghurt

- 15 g muntblaadjes

- 1 pitabrood

- peper

- 1 tl chiliflakes (optioneel)

- 1 pakje Indonesische Rendang Kruidenpasta

- 200 ml kokosmelk

- een draai van de zeezoutmix molen kokos, citroen en koriander  

 

Bereiding:

 

- Blancheer de broccoli- en bloemkoolroosjes 5 minuten tot ze beetgaar zijn en spoel koud

- Spoel de reuzenbonen goed af

- Snipper de ui en snijd de lente-ui in ringen

- Verhit de olie in de wok en bak hierin heel kort de ui (houd de lente-ui apart voor later)

- Voeg de kruidenpasta en de kokosmelk toe en roer door tot de kruidenpasta goed door de kokosmelk is opgenomen

- Doe de geblancheerde broccoli, bloemkool en de bonen erbij

- Laat ongeveer 10 minuten zacht sudderen

 

Maak ondertussen de munt-yoghurt

 

- Hak hiervoor de munt fijn 

- Roer deze door de yoghurt en druppel er een beetje citroensap naar smaak bij

- Breng de dip op smaak met peper en de zeezoutmix kokos, citroen en koriander en eventueel wat chiliflakes

- Verwarm het pitabrood en snijd in 4 punten

- Snijd de punten open en verdeel over 4 borden

- Schep de groentenrendang erop en een lepel munt-yoghurt

- Garneer het geheel met de lente-ui ringen en pompoenpitten

 

kruidenpasta indonesische rendang    kokosmelk 200ml    molen zeezout kokos citroen koriander

   

Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Rendang met rundvlees en Oosterse sperziebonensalade

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd 60 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 500 g runderlappen

- 1 ui

- 200 ml water

- 600 g sperziebonen

- 1 sjalotje

- 1 teen knoflook

- 1 rode peper

- 2 cm verse gember

- 2 el sesamolie

- 2 el limoensap    

             

- 1 el kokosrasp

- 2 el gehakte pinda's

- peper 

- 1 pakje Indonesische kruidenpasta (Rendang)

- 200 ml kokosmelk

- 1 el kokosolie

- 2 el sojasaus ( voor salade)

- 1 el honing ( voor salade)

- een draai van de molen zeezoutmix kokos, citroen en koriander

- 300 g Basmatirijst   

 

Bereiding:

 

- Snijd de runderlappen in reepjes en snipper de ui

- Verhit de kokosolie in een wok of pan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin

- Voeg de ui toe en bak even mee

- Doe de rendangkruidenpasta, kokosmelk en 200 ml water erbij en roer door

- Laat het vlees met het deksel op de pan ongeveer 50 minuten sudderen. Kijk halverwege even hoever de saus verdampt is en voeg, als dat nodig is, wat water toe

- Haal na 50 minuten het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte

- Kook de rijst, zoals aangegeven op de verpakking

 

Maak ondertussen de salade

 

- Haal de puntjes van de sperziebonen en blancheer* de bonen (*in ruim kokend water snel garen) in ongeveer 4 minuten

- Snijd een sjalotje ragfijn, pers de knoflook, rasp de gember en snijd de rode peper, zonder zaadjes, in dunne ringetjes

- Maak een dressing door de sojasaus, limoensap, sesamolie, honing, knoflook, gember, rode peper en sjalot door elkaar te roeren

- Breng op smaak met een draai van de zeezoutmix molen en peper

- Roer de dressing door de uitgelekte bonen en bestrooi met de geraspte kokos en de gehakte pinda's 

- Verdeel de rijst, de rendang en salade over 4 borden en bestrooi eventueel nog met wat gehakte pinda's

 

kruidenpasta indonesische rendang  kokosmelk 200ml  kokosolie 300ml   molen zeezout kokos citroen koriander    sojasaus biologisch 2   honing vloeibaar

 

Bulgursalade met gerookte kip

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Bulgursalade met gerookte kip

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 20 minuten (+ 15 minuten rusten)

 

Ingrediënten:

 

- 1 sjalot, gesnipperd

- 200 g Bulgur

- milde olijfolie

- 150 g dadelstukjes of 150 g grof gehakte dadels

- 150 g geroosterde cashewnoten

- pitjes van 1 flinke granaatappel

of 100 g verse rode bessen

- 1 friszoete appel, geschild en in stukjes

(even groot als de dadelstukjes)    

      

- blaadjes van 6 takjes verse munt, fijngehakt

- blaadjes van 10 takjes verse koriander, fijngehakt 

- 3 lente-uitjes, in ringetjes

- 200 g gerookte kipreepjes

- zout en versgemalen peper

- sap van 2 à 3 (kleine) citroenen 

 

 

Bereiding:

 

- Fruit de sjalot in een scheutje olijffolie (niet bruin laten worden), doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm onder water staat

- Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 minuten rusten tot het water is opgenomen.  Roer de bulgur in een grote kom of  schaal los met een vork en laat even afkoelen

- Meng de overige ingrediënten door de bulgur

- Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie

- Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen

 

Tips:

 

Gebruik feta of gerookte makreel in plaats van kip

Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, cherrytomaten)

Couscous is een prima alternatief voor bulgur

Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst in plaats van bulgur

 

couscous-500-gr       dadels   zeewierzout cape treasures

   

Pagina 1 van 13

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.