Hoofdgerechten

Bulgursalade met gerookte kip en fairtrade noten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Bulgursalade met gerookte kip en Fairtrade noten

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten (+ 15 minuten rusten)

 

Ingrediënten:

 

- 1 sjalot, gesnipperd

- 200 g bulgur

- milde olijfolie

- 150 g Fairtrade, grof gehakte, dadels

- 150 g fairtrade cashewnoten, geroosterd

- pitjes van één flinke granaatappel of 100 g verse rode bessen

- 1 friszoete appel, geschild en in stukjes (even groot als de dadelstukjes) 

       

- blaadjes van 6 verse takjes munt

- blaadjes van 10 takjes verse koriander, fijngehakt

- 3 lenteuitjes, in ringetjes

- 200 g gerookte kipreepjes

- zout

- vers gemalen peper

- sap van 2 à 3 kleine citroenen 

 

Bereiding:

 

- Fruit de sjalot in een beetje olijfolie (niet bruin laten worden)

- Doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm. onder water staat

- Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 minuten rusten tot het water is opgenomen

- Roer de bulgur in een grote kom of schaal los met een vork en laat even afkoelen

- Meng de overige ingrediënten door de bulgur

- Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie

- Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen

 

Tips:

 

- Gebruik ipv kip feta of gerookte makreel

- Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, cherrytomaatjes)

- Couscous is een prima alternatief voor bulgur

- Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst ipv bulgur

 

Bron: Kookboek 'Eerlijk eten' (Keff & Dessing, 2015)

 

couscous-500-gr       dadels          cashewnoten 2molen pepermolen zeezout 1

 

Gebakken rijstnoedels met kipspiesje

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Gebakken rijstnoedels met kipspiesje

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 1 courgette

- 200 g kipfilet, in stukjes

- scheutje (kokos)olie

- 1 zak kroepoek

- 1 pak (zilvervlies)rijstnoedels 

        

-1/2 flesje Woksaus Soy Ginger

- 1 blikje ananasstukjes, uitgelekt

- scheutje Sojasaus

- Sambal Badjak

 

 

Bereiding:

 

- Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking

- Schaaf van de courgette lange, brede linten met behulp van een kaasschaaf. Gooi het binnenste deel, de zaden, weg

- Marineer de courgettelinten in de woksaus

- Neem de courgettelinten uit de saus en voeg de kipstukjes toe aan de soy gingersaus

- Maak van de courgettelinten rolletjes en rijg ze om en om met de ananasstukjes en de gemarineerde kipstukjes aan satéstokjes

- Verhit een grillpan en gril de spiesjes rondom tot de kip goudbruin en gaar is

- Verhit intussen in een wok een scheutje olie en bak de noedels

- Voeg sojasaus en sambal naar smaak toe en serveer bij de spiesjes

- Lekker met kroepoek en limoenwater

 

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

zilvervlies-rijstnoedelswoksaus soy gingersojasaus biologischananassambal badjak                           

 

Stoofpotje met rode Thaise curry

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Stoofpotje met rode Thaise curry

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten (excl. 120 minuten stoven)

 

Ingrediënten:

 

- 4 el plantaardige olie

- 2 uien, gesnipperd

- 600 g runderstoofvlees, in blokjes

- 1 limoentje, geperst

- 1 rode paprika, in reepjes

- 200 g sperziebonen, afgehaald 

         

- 1 struik paksoy, gesneden

- 1 pakje Rode Curry Kruidenpasta

- Molen zeezout chili mix

- 1 blik Kokosmelk à 400 g

- 300 g Pandanrijst 

 

Bereiding:

 

- Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met het zout

- Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan, voeg de uisnippers toe en bak deze glazig

- Voeg de curry toe en bak even mee

- Neem het ui-curry mengsel uit de pan

- Verhit de overige olie in de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin

- Voeg de kokosmelk en de helft van het limoensap toe

- Vul het lege kokosmelkblikje met warm water en schenk dit in de pan erbij

- Laat het vlees met het deksel op de pan anderhalf uur stoven

- Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Als dit niet zo is, wat water toevoegen

- Schep na anderhalf uur het ui-curry mengsel, de paprika en de sperziebonen door de stoofpot

- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking

- Voeg vlak voor het opdienen de paksoi toe

- Breng het gerecht op smaak met extra limoensap en/of zout

- Serveer de currystoof met rijst en cassavechips

 

Wijntip: Shiraz (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

pandanrijst 1kruidenpasta rode curry   molen zeezout mix chili peper 1   kokosmelk   

   

Soy ginger kip met mango en rijst

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Soy ginger kip met mango en rijst

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 2 el. olijfolie

- 1 flinke rode ui, gepeld en grof gesnipperd

- 1 flinke teen knoflook

- 300 g kipdijfilet, in blokjes

- zout

- 2 gele paprika's, in repen 

         

- 1/2 witte kool, in repen

- klein bosje verse koriander, blaadjes grof gehakt

- 300 g Pandan Zilvervliesrijst

- 1/2 flesje Woksaus Soy Ginger

- 1 blikje Mangoschijven, uitgelekt en in blokjes

 

  

Bereiding:

 

- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking

- Verhit intussen de olie in een hapjespan, voeg de uisnippers toe, pers de teen knoflook erboven uit en fruit het geheel

- Bestrooi de blokjes kip met het zout en meng het bij het ui-knoflook mengsel

- Voeg de paprika, de witte kool en de woksaus toe

- Roer alles goed door elkaar en laat het gerecht ca. 20 minutetn pruttelen op laag vuur

- Voeg als laatste de mangoblokjes toe en verwarm 1-2 minuten mee

- Serveer bij de rijst en garneer met verse koriander

 

zilvervliesrijst 1      mangoschijvenwoksaus soy ginger  


 

Knapperige groenten met Gado Gado Korma

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Knapperige groenten met Gado Gado Korma

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 4 eieren

- 250 g boontjes, afgehaald

- 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes

- 1 paksoi, gesneden

- 2 wortels, in reepjes 

        

- 300g Basmati rijst

- 1 zakje Korma kruidenpasta

- 4-6 el Pindakaas

- 1 blik Kokosmelk à 200 g

-  Zeezoutmix kokos-citroen-koriander

 

 

Bereiding:

 

- Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking

- Kook de eieren hard

- Kook de boontjes gaar

- Plaats tijdens het koken van de boontjes een vergiet op de pan en stoom daarin de bloemkoolroosjes en de wortelreepjes beetgaar

- Giet de boontjes af boven een andere vergiet met daarin de fijngesneden paksoi

- Roer de Korma kruidenpasta met 4-6 eetlepels pindakaas en het blikje kokosmelk door elkaar en verwarm het op een laag vuur

- Serveer de (beetgare) groenten met de rijst en de Kormasaus en bestrooi naar smaak met de zeezoutmix

 

basmatirijst 1   kruidenpasta korma

   

Pagina 4 van 13

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.