Hoofdgerechten

Kippenpootjes met sojasaus en gebakken rijst

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Kippenpootjes met sojasaus en gebakken rijst

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 25 minuten (exclusief 30 minuten in de marinade)

 

Ingrediënten:

 

- 4 kippenpootjes of braadsticks

- 25 ml zonnebloemolie

- 1 el gembersiroop

- 1 teenje knoflook

- 4 maïskolven

- 50 g gemalen kokos

          

- 30 g gefruite uitjes

- boter

- verse koriander

- 25 ml biologische Sojasaus

- 300 g biologische Zilvervliesrijst

- Kruidenmolen Zeezout chili mix 

 

Bereiding:

 

- Maak een mengsel van zonnebloemolie, gembersiroop, geperste knoflook en sojasaus en marineer de kippenpootjes hierin 30 minuten

- Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en braad de kippenpootjes met de marinade ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur rondom bruin (voeg indien nodig een scheutje water toe)

- Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kook de maïs in 20 minuten gaar

- Giet de rijst af en laat droog stomen

- Verhit een beetje van het vet uit de pan van de kip in een wok of braadpan en bak hierin de rijst

- Rooster de gemalen kokos in een droge koekenpan lichtbruin

- Voeg kokos en gebakken uitjes bij de gebakken rijst

- Serveer de kip met de gebakken rijst, de knapperige maïs met een klontje koriander-zeezout chilimix boter

- Garneer met wat achtergehouden koriander

 

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

zilvervliesrijst 1    sojasaus biologisch  molen zeezout mix chili peper 1

 

Tropische zoetzure gamba's

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Tropische zoetzure gamba's

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 2 el plantaardige olie

- 1 wortel, in reepjes

- 1/2 prei, in ringen

- 2 tenen knoflook, gepeld en geperst

- 1/2 komkommer, zaden verwijderd en in halve maantjes

- 200 g gamba's

 

         

- 1 klein blikje bamboescheuten, uitgelekt

- enkele blaadjes verse koriander

- 1 flesje Woksaus zoetzuur

- 1 blikje Ananasstukjes, uitgelekt

- 1/2 blik Mangoschijven, uitgelekt

- 300 g Pandanrijst of (rijst)noedels

 

Bereiding:

 

- Verhit 2 el wokolie in een wok en voeg wortel, prei en knoflook toe. Bak dit enkele minuten

- Voeg daarna de komkommer en woksaus toe. Laat alles op laag vuur 6-10 minuten pruttelen

- Snijd de mangoschijven in stukjes en voeg samen met de gamba's, de bamboescheuten en ananasstukjes toe

- Verwarm het gerecht. Serveer met rijst of noedels en garneer met verse koriander

 

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid Afrika. Fair Trade original

pandanrijst 1woksaus zoetzuur 1.png   mangoschijvenananas-klein                                

 

Bulgursalade met gerookte kip en fairtrade noten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Bulgursalade met gerookte kip en Fairtrade noten

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten (+ 15 minuten rusten)

 

Ingrediënten:

 

- 1 sjalot, gesnipperd

- 200 g bulgur

- milde olijfolie

- 150 g Fairtrade, grof gehakte, dadels

- 150 g fairtrade cashewnoten, geroosterd

- pitjes van één flinke granaatappel of 100 g verse rode bessen

- 1 friszoete appel, geschild en in stukjes (even groot als de dadelstukjes) 

       

- blaadjes van 6 verse takjes munt

- blaadjes van 10 takjes verse koriander, fijngehakt

- 3 lenteuitjes, in ringetjes

- 200 g gerookte kipreepjes

- zout

- vers gemalen peper

- sap van 2 à 3 kleine citroenen 

 

Bereiding:

 

- Fruit de sjalot in een beetje olijfolie (niet bruin laten worden)

- Doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm. onder water staat

- Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 minuten rusten tot het water is opgenomen

- Roer de bulgur in een grote kom of schaal los met een vork en laat even afkoelen

- Meng de overige ingrediënten door de bulgur

- Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie

- Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen

 

Tips:

 

- Gebruik ipv kip feta of gerookte makreel

- Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, cherrytomaatjes)

- Couscous is een prima alternatief voor bulgur

- Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst ipv bulgur

 

Bron: Kookboek 'Eerlijk eten' (Keff & Dessing, 2015)

 

couscous-500-gr       dadels          cashewnoten 2molen pepermolen zeezout 1

   

Gebakken rijstnoedels met kipspiesje

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Gebakken rijstnoedels met kipspiesje

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 1 courgette

- 200 g kipfilet, in stukjes

- scheutje (kokos)olie

- 1 zak kroepoek

- 1 pak (zilvervlies)rijstnoedels 

        

-1/2 flesje Woksaus Soy Ginger

- 1 blikje ananasstukjes, uitgelekt

- scheutje Sojasaus

- Sambal Badjak

 

 

Bereiding:

 

- Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking

- Schaaf van de courgette lange, brede linten met behulp van een kaasschaaf. Gooi het binnenste deel, de zaden, weg

- Marineer de courgettelinten in de woksaus

- Neem de courgettelinten uit de saus en voeg de kipstukjes toe aan de soy gingersaus

- Maak van de courgettelinten rolletjes en rijg ze om en om met de ananasstukjes en de gemarineerde kipstukjes aan satéstokjes

- Verhit een grillpan en gril de spiesjes rondom tot de kip goudbruin en gaar is

- Verhit intussen in een wok een scheutje olie en bak de noedels

- Voeg sojasaus en sambal naar smaak toe en serveer bij de spiesjes

- Lekker met kroepoek en limoenwater

 

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

zilvervlies-rijstnoedelswoksaus soy gingersojasaus biologischananassambal badjak                           

 

Stoofpotje met rode Thaise curry

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Stoofpotje met rode Thaise curry

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten (excl. 120 minuten stoven)

 

Ingrediënten:

 

- 4 el plantaardige olie

- 2 uien, gesnipperd

- 600 g runderstoofvlees, in blokjes

- 1 limoentje, geperst

- 1 rode paprika, in reepjes

- 200 g sperziebonen, afgehaald 

         

- 1 struik paksoy, gesneden

- 1 pakje Rode Curry Kruidenpasta

- Molen zeezout chili mix

- 1 blik Kokosmelk à 400 g

- 300 g Pandanrijst 

 

Bereiding:

 

- Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met het zout

- Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan, voeg de uisnippers toe en bak deze glazig

- Voeg de curry toe en bak even mee

- Neem het ui-curry mengsel uit de pan

- Verhit de overige olie in de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin

- Voeg de kokosmelk en de helft van het limoensap toe

- Vul het lege kokosmelkblikje met warm water en schenk dit in de pan erbij

- Laat het vlees met het deksel op de pan anderhalf uur stoven

- Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Als dit niet zo is, wat water toevoegen

- Schep na anderhalf uur het ui-curry mengsel, de paprika en de sperziebonen door de stoofpot

- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking

- Voeg vlak voor het opdienen de paksoi toe

- Breng het gerecht op smaak met extra limoensap en/of zout

- Serveer de currystoof met rijst en cassavechips

 

Wijntip: Shiraz (rood), Zuid Afrika. Fair Trade Original

 

pandanrijst 1kruidenpasta rode curry   molen zeezout mix chili peper 1   kokosmelk   

   

Pagina 4 van 13

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.