Hoofdgerechten

Khao Pad

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Khao Pad

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 25 minuten (plus van tevoren rijst koken)

 

Ingrediënten:

 

- 200 g gare Pandanrijst

- milde olijfolie

- 3 sjalotten, fijngesneden

- 1 flinke teen knoflook, geperst

- stukje verse gember

- 2 rode pepers, in flinterdunne schuine plakjes

- 200 g rauwe gepelde garnalen

- 2 el vissaus

- 2 el sojasaus    

       

- 2 el limoensap

- 1/2 ananas, geschild, kern verwijderd

- 1 rode paprika, in kleine reepjes

- 75 g rozijnen

- 1/2 tl kurkuma

- 1 el palmsuiker (optioneel)

- 75 g geroosterde cashewnoten

- 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes

- blaadjes van 10 takjes koriander   

 

Bereiding:

 

- Verwarm een wok op hoog vuur totdat deze gaat walmen

- Doe een flinke scheut milde olijfolie in de pan, voeg onmiddellijk sjalot, knoflook en gember toe en fruit tot de geuren vrij komen. Voeg dan de rode peper toe en fruit enkele seconden mee

- Voeg de garnalen toe en wok mee tot ze roze beginnen te kleuren

- Voeg de gekookte rijst toe en bak enkele minuten mee

- Voeg vissaus, sojasaus en limoensap toe en schep om

- Voeg ananas, paprika, rozijnen en kurkuma toe en bak enkele minuten mee

- Voeg eventueel wat palmsuiker toe om de khao pad naar smaak zoeter te maken. Gebruik extra vissaus voor een zouter en extra limoensap voor een zuurder resultaat

- Meng op het laatst de cashewnoten, lente-ui en de helft van de koriander erdoor

- Serveer en bestrooi met de rest van de koriander

 

pandanrijst 1 sojasaus biologisch rozijnen

 

Bron: kookboek Eerlijk eten

 

Stoofpotje met driekleurenrijst

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Stoofpotje met driekleurenrijst

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten + 2,5 uur stooftijd

 

Ingrediënten:

 

- 800 g sukadelappen, in dobbelsteentjes  

- klontje boter

- 2 uien, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 100 g tomatenpuree

- 2 tl gedroogde oregano

- 1 laurierblaadje

- 400 g aardappel, in blokjes   

        

- 400 g wortel of pompoen, in blokjes

- 400 g boontjes, afgehaald en gebroken

- bakbanaan

- Zeezoumix chilipeper

- 50 ml biologische Sojasaus

- 1-2 el Sambal Oelek

- 300 g Rijstvariatie, drie kleuren  jasmijnrijst  

 

Bereiding:

 

- Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix

- Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin

- Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee

- Blus af met de sojasaus

- Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af

- Laat het vlees ca. 2 uur sudderen op laag vuur

- Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet

- Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee

- Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water met een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de   gebruiksaanwijzing op de verpakking

- Serveer de stoofpot met de rijst en de gebakken banaan

 

 

rijstvariatie-zilvervlies-rode-en-zwarte-jasmijnrijst     sojasaus biologisch     sambal-oelek   molen zeezout mix chili peper 1  

 

Tom Kha Kai

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Tom Kha Kai

Soep voor 4 personen

Bereidingstijd ca.20 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 2 sjalotten

- 600 ml kippenbouillon

- 150 g. kippenvlees, dijvlees in kleine stukjes

- 8 cherrytomaatjes, gehalveerd

- 100 g oesterzwammen, in reepjes   

       

- 100 g witte kool, in reepjes

- 1 limoen

- 5 blaadjes citroenblad

- 400 ml kokosmelk

- 1 zakje Tom Kha kruidenpasta voor soep    

 

Bereiding:

 

- Breng de kokosmelk aan de kook

- Snijd de sjalotten in kwarten en voeg deze samen met de kruidenpasta toe aan de hete kokosmelk.

- Sluit de pan af met een deksel en laat even doorkoken

- Schenk er de kippenbouillon bij en voeg het kippenvlees toe. Laat de kip 5 minuten garen. Niet langer, anders wordt het vlees droog

- Voeg de cherrytomaatjes toe en als laatste de oesterzwammen en de kool. Laat nog enkele minuten koken

- Pers de limoen uit en giet het sap in de soep. Maak de soep af met de citroenblaadjes en serveer de soep dampend warm

 

Tip: Vegetariërs vervangen de kippenbouillon door groentebouillon. De vissaus kun je vervangen door lichte sojasaus of tamarinde en de kip door blokjes tofu

 

kokosmelk 400ml tom kha kruidenpasta voor soep

   

Paneng curry met Thaise baby-aubergine

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Paneng curry met Thaise baby-aubergine

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 30 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 375 g schouderkarbonade

- 200 g Thaise baby-aubergine

- Thaise basilicum, paar takjes

- 1 zakje rode curry kruidenpasta

- 400 ml kokosmelk

- 250 g rijstvariatie drie kleuren jasmijnrijst   

 

Bereiding:

 

- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking

- Snijd het varkensvlees van het bot en daarna in stukjes

- Zet een pan op het vuur, voeg de kokosmelk toe en laat het heet worden

- Voeg dan de curry kruidenpasta toe en laat zo'n 8-10 minuten doorkoken onder voortdurend roeren

- Voeg het varkensvlees toe en blijf roeren. Laat het zo'n 5 minuten garen

- Voeg als laatste de Thaise basilicum toe en zet het vuur dan direct uit

- Serveer met de drie kleuren jasmijnrijst

 

Tip: Hoe kun je je mond blussen na het eten van hete pepers? De een zegt met een hap suiker, de ander met een hap rijst. De Thaise boerin Orapin zweert bij een snuf zout op de tong

 

rijstvariatie-zilvervlies-rode-en-zwarte-jasmijnrijst  kruidenpasta thaise rode curry   kokosmelk 400ml

 

Kip met zoetzure ananas

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Kip met zoetzure ananas

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 30 minuten

 

Ingrediënten:

 

- 100 g cherrytomaatjes

- 1 rode paprika

- 1 groene paprika

- 50 g baby-mais

- 1/2 komkommer

- 2  teentjes knoflook 

- 1 ui

- 2 lente-uitjes

- 3 el zonnebloemolie 

       

- 400 g kippen(dij)vlees, in kleine stukjes

- 3 el oestersaus

- 2 el vissaus

- 3 el tomatenketchup

- 1 blikje ananasstukjes

- 5 el sweet chili saus

- 1 tl of 1 klontje rietsuiker

- pak zilvervlies rijstnoedels  

 

Bereiding:

 

- Halveer de tomaatjes, snipper de ui en snijd de lente-ui in ringetjes. Snijd de overige groenten in blokjes en laat de ananas uitlekken

- Hak de knoflook fijn of stamp deze in een vijzel in stukjes

- Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan, voeg de knoflook en de ui toe en laat deze kleuren

- Voeg de kipstukjes, de oestersaus en de vissaus toe en roerbak een paar minuten

- Voeg alle groenten, behalve de tomaatjes toe en roerbak het geheel een minuut of 10 tot de groenten zacht zijn

- Voeg de ananas, de tomaatjes, de chilisaus, de ketchup en de suiker toe

- Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking

- Voeg vlak voor het opdienen de lente-ui toe en roer nog even door

 

sweet chili saus rijstnoedels-zilvervliesrijst   ananas-klein

   

Pagina 2 van 13

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.