Nagerechten

Vruchtencrumble met kokosmelkroom en noten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Vruchtencrumble met kokosmelkroom en noten

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 90 min.

 

Ingrediënten:

 

Zet het blik kokosmelk een nacht in de koelkast

 

Aardbeien/frambozencompote:

 

- 300 g aardbeien (gewassen, zonder kroontje)

- 300 g frambozen 

 

Voor de room

 

- 1 el suiker

- 1 vanillestokje (het merg)

- 1 blik kokosmelk

       

 Crumble:

 

- 40 g volkorenmeel

- 40 g bloem

- 50 g bruine basterdsuiker

- 100 g gemengde noten (grof gehakt)

- 1,5 tl anijszaad

  

 

Bereiding:

 

- Verwarm de oven voor op 180 °C

- Maak de compote door de ingrediënten in een pan aan de kook te brengen en 15 min. op half hoog vuur te laten pruttelen (houd wat vruchten achter voor de garnering. Wel af en toe doorroeren

- Meng voor de crumble de ingrediënten, zodat er een kruimelig deeg ontstaat

- Droog het deeg op een bakplaat ongeveer 20 min. in de oven. Schep halverwege een keer om

- Schep de vaste kokosroom af van het waterige gedeelte en klop samen met de suiker en het vanillemerg met een mixer tot een lobbige room

- Schep de room, de crumble (houd wat achter)  en de compote in laagjes in een schaal

- Zet voor het serveren een uurtje in de koeling. Bestrooi voor het serveren met de achtergehouden crumble

 

kokosmelk 400ml

 

Avocado-mango-ijs met kokos en paranoten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Avocado-mango-ijs met kokos en paranoten

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten + 8 uur vriezen

 

Ingrediënten:

 

- 200 g avocado, in blokjes

- 350 g mango, in blokjes

- 1 rijpe banaan

- 100 ml kokosmelk

 

     

- sap van 1 limoen

- merg van 1 vanillestokje

- gehakte paranoten

- kokosvlokken

 

 

Bereiding:

 

- Doe het fruit een nacht lang, of minstens 8 uur, in de vriezer

- Haal vlak voor je het ijs wilt gaan maken uit de vriezer, laat 5-10 minuten staan en pureer dan samen met de kokosmelk, het limoensap en de vanille tot een glad ijsmengsel in een keukenmachine of sterke blender

- Is het mengsel te dik of blijf je stukjes houden? Voeg dan wat extra kokosmelk of een scheutje amandelmelk toe en pureer nogmaals

- Verdeel over 4 schaaltjes, bestrooi met gehakte paranoten en kokosvlokken en serveer direct

 

Tips:

 

- In plaats van kokosmelk kun je ook amandelmelk of een andere plantaardige melk gebruiken

- Restje over? Bewaar het in de vriezer en eet het later als ontbijt, snack of dessert

- Houd een paar blokjes bevroren mango achter en roer die er vlak voor het serveren doorheen

- Heb je een ijsmachine? Pureer dan alle ingrediënten tot een glad mengsel en maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing. De stap van het vooraf bevriezen van het fruit kun je dan overslaan

 

Bron: Kookboek 'Eerlijk eten'(Keff & Dessing, 2015)

 

mango schijven     kokosmelk 200ml

 

Chocolademousse

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Chocolademousse

Nagerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten + 1 uur opstijven in koelkast

 

Chocolademousse kun je ook zonder zuivel maken. De zachte, romige textuur komt in deze versie van eetrijpe avocado's en kokosmelk

 

Ingrediënten:

 

- 2 rijpe avocado's in stukjes

- 2 tl citroensap

- 30 g cacaopoeder

- 2 el pindakaas 

        

- 150-200 ml ahornsiroop

- 1 tl kaneelpoeder

- 150 ml kokosmelk (uit de koelkast)

- 50 g pure chocolade, fijngehakt 

 

Bereiding:

 

- Pureer de avocado met citroensap, cacaopoeder, pindakaas, ahornsiroop naar smaak, kaneelpoeder en melk tot een gladde mousse (zorg dat de avocado helemaal fijn is)

- Roer de pure chocolade door de mousse en laat het geheel een uurtje in de koelkast opstijven

- Serveer de mousse in een schaaltje en maak af met wat extra kokosroom (kokosroom afscheppen en opkloppen) of sojaslagroom en eventueel wat extra pure chocolade

 

cacaopoeder 2      pindakaas     kokosmelk 200ml    tony_blauw_500x500_1

   

Notenrol met honing

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Notenrol met honing

Nagerecht voor 6 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten + 25 minuten oventijd

 

Ingrediënten:

 

- 75 g pistachenoten

- 75 g pecannoten

- 75 g amandelen

- 50 g roomboter

- 5 el sinaasappelmarmelade 

         

- 1 sinaasappel, schoongeboend

- 6 el honing

- 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid

- 1 eidooier

- 2 el rietsuiker

 

 

Bereiding:

 

- Verwarm de oven voor op 200°C / Ontdooi de bladerdeegplakjes

- Hak de helft van de noten grof in de keukenmachine en haal ze eruit. Maal vervolgens de andere helft van de noeten fijn

- Smelt de boter en sinaasappelmarmelade in een steelpan

- Rasp de helft van de sinaasappelschil erboven en roer deze er met de honing en notenmengsels door. Neem de pan van het vuur

- Bekleed een bakplaat met bakpapier

- Leg de helft van de bladerdeegplakjes op het bakpapier naast elkaar en druk de naden samen zodat het een lange plak wordt

- Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over het bladerdeeg en laat daarbij 1 cm. van de rand vrij

- Kwast de rand in met eidooier en vorm een tweede rechthoek met de resterende bladerdeegplakjes

- Vouw de deegplak over de notenvulling en druk de zijkanten dicht met een vork

- Bestrijk de bovenkant met eidooier en maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg

- Bestrooi het bladerdeeg met rietsuiker en schuif de bakplaat in het midden van de oven

- Bak de notenrol in ca. 25 minuten goudbruin en gaar

- Laat iets afkoelen en snijd in repen

- Verdeel over de bordjes en serveer met slagroom of ijs

 

honing vloeibaar         ruwe rietsuiker       sinaaappelmarmelade

 

Chocolade panna cotta

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Chocolade panna cotta

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten / wachten 3 uur

 

Ingrediënten:

 

- 3 blaadjes witte gelatine

- 500 g slagroom

- 50 g rietsuiker

- 200 g pure chocolade, grof gehakt 

       

- 2-3 eetl likeur, bijv. koffie-, chocolade-, of noten-

- 25 g witte chocolade

- 25 g melkchocolade

- gemalen kaneel, naar smaak 

 

Bereiding:

 

- Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water

- Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost

- Voeg de pure chocolade toe en laat op laag vuur in de warme room smelten

- Neem de pan van het vuur en los al roerende de goed uitgeknepen gelatine op in de warme chocoladeroom

- Voeg de likeur toe

- Spoel 4 puddingvormpjes  (van 150 ml) om met koud water en laat goed uitlekken (niet afdrogen!)

- Schenk de warme chocoladeroom in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur

- Zet de vormpjes minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven

  De puddinkjes worden stijver als je ze langer in de koelkast laat staan

- Hak intussen de witte- en melkchocolade elk apart in mooie schilfers

- Houd de vormpjes enkele tellen in een kom heet water

- Leg een bordje op de vormpjes en keer ze samen

- Bestrooi de chocoladepuddinkjes met de chocoladeschilfers en naar smaak nog met een beetje kaneel

 

Tip: Neem de lang houdbare slagroom in de kartonnen pakjes. Deze is beter bestand tegen hitte dan verse slagroom uit het koelschap

 

Dit recept komt uit Delicious Magazine en is geproduceerd door Studio Philipi

 

ruwe rietsuiker   divine chocolade melk puur wit  

   

Pagina 1 van 2

Copyright © 2018 Wereldwinkel Pijnacker. Alle rechten voortbehouden.