Gebak
Koffiecheesecake met karamelsaus
Koffiecheesecake met karamelsaus
voor 6 personen
Bereidingstijd: ca. 45 minuten + 4.5 uur opstijftijd + 70 minuten baktijd
Ingrediënten:
- 140 g haverkoekjes - 55 g boter, gesmolten - 4 el water - 400 g verse roomkaas - 200 g volle kwark - 1 zakje vanillesuiker |
- 4 eieren - 240 ml zure room - 150 g fudge vanille, in stukjes - 8 el Oploskoffie Dark Roast - 100 g + 1,5 el Fijne Witte Kristalsuiker - 1 el Cacaopoeder |
En: springvorm van Ø 20 cm, bakpapier, aluminiumfolie, braadslede
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter
- Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem
- Laat dit 30 minuten opstijven in de koelkast
- Los 4 eetlepels oploskoffie op in 4 eetlepels kokend water en laat afkoelen
- Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met 2 lagen aluminiumfolie
- Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel
- Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig
- Giet de vulling op de koekbodem
- Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water
- Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht
- Meng de zure room en 1.5 eetlepel suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheesecake
- Plaats de cake nog 10 minuten in de oven
- Laat de cheesecake afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast
- Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook
- Voeg 4 eetlepels oploskoffie en de fudge toe
- Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus
- Bestrooi de cheesecake vlak voor het opdienen met cacaopoeder en serveer met de koffiekaramelsaus
Honing boterkoek met gekarameliseerde pecannoten
Honing boterkoek met gekarameliseerde pecannoten
voor 1 boterkoek
Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten baktijd
Ingrediënten:
- 200 g bloem - snuf zout - 175 g boter,op kamertemperatuur - 1 ei - 150 g pecannoten
|
- rasp van 1/2 (biologische) citroen - 175 ml honing - thee en/of koffie - boterkoekvorm (of bakblik) van 22 cm Ø
|
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Mix de boter, 125 ml honing, het ei en de citroenrasp tot een romig mengsel
- Voeg de bloem en het zout toe en roer het goed door het botermengsel
- Giet het beslag in de boterkoekvorm
- Wentel de pecannoten door de overgebleven honing en verdeel ze over de boterkoek
- Plaats de boeterkoek in het midden van de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar
- Serveer met een warme kop koffie of thee
Koffiecheesecake met karamelsaus
Koffiecheesecake met karamelsaus
Gebak voor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten + 4,5 uur opstijftijd + 70 minuten baktijd
Ingrediënten:
- 140 g haverkoeokjes - 55 g boter, gesmolten - 4 el water - 400 g verse roomkaas - 200 g volle kwark - 4 eieren
|
|
- 1 zakje vanillesuiker - 240 ml zure room - 150 g fudge vanille, in stukjes - 8 el oploskoffie Dark Roast - 100 g + 1,5 el Fijne Witte Kristalsuiker - 1 el Cacaopoeder |
En: springvorm Ø 20 cm., bakpapier, |
aluminiumfolie, braadslede |
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter
- Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem
- Laat dit 30 min. opstijven in de koelkast
- Los 4 el. oploskoffie op in 4 el kokend water en laat afkoelen
- Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met twee lagen aluminiumfolie
- Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel
- Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig
- Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water
- Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht
- Meng de zure room en 1,5 el suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheescake
- Plaats de cake nog 10 minuten in de oven
- Laat de cheesecake afkolen en zet minimaal 4 uur in de koelkast
- Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook
- Voeg 4 el oploskoffie en de fudge toe
- Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus
- Bestrooi de cheescake vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer met koffiekaramelsaus
- Giet de vulling op de koekbodem
Eierkoektaartje
Eierkoektaartje
Hoeveelheid voor 1 minitaartje
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 kop sterke koffie - 3 grote eierkoeken - 250 g mascarpone - 2 el slagroom of melk |
- 2 zakjes vanillesuiker - rasp van een halve citroen - 50 g chocoladereep puur - koffieboontjes in melkchocolade |
Bereiding:
- Besprenkel de bovenkant van de eierkoeken met koffie
- Meng de mascarpone met de slagroom of melk, de vanillesuiker en citroenrasp goed door elkaar
- Hak de pure chocoladerepen grof en meng dit door de mascarpone
- Leg een eierkoek op een serveerschaal en bestrijk deze met een derde van het mascarpone-chocolademengsel
- Herhaal dit nog twee keer met de andere twee eierkoeken
- Decoreer de taart met de koffieboontjes
Torta Caprese
Torta Caprese
Gebak voor 10-12 personen
Bereiding: ca. 30 minuten / oven: ca. 50 minuten
Ingrediënten:
- 250 g blanke (garneer)amandelen - 250 g pure chocolade, grof gehakt - 225 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur - 175 g rietsuiker |
- 5 eieren, gesplitst - poedersuiker, om te bestrooien ingevette springvorm 22-24 cm Ø
|
Bereiding:
- Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin en schud ze op een bord
- Maal de amandelen in een keukenmachine fijn of hak ze met de hand zo fijn mogelijk
- Verwarm de oven voor tot 180°C
- Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water (au bain marie)
Laat de kom het water niet raken.
- Neem de kom van de pan en laat de chocolade afkoelen tot kamertemperatuur
- Klop intussen de boter met 100 gram suiker luchtig en romig
- Klop er een voor een de eidooiers door
- Klop vervolgens de gesmolten chocolade met de fijngehakte amandelen erdoor
- Klop in een schone kom de eiwitten stijf
- Voeg de resterende 75 gram suiker in drie porties toe en klop het eiwitschuim tot stevige glanzende pieken
- Spatel het eiwitschuim luchtig door het chocoladebeslag
- Schenk het beslag in de vorm
- Bak de chocoladetaart in de voorverwarmde ovenin 45-50 minuten gaar
- Laat de taart in de vorm afkoelen en bestuif met een beetje poedersuiker
Tip: Bestrooi de afgekoelde taart nog met wat extra, grovere gehakte amandelen
Meer artikelen...
Pagina 1 van 4